torsdag 18 oktober 2012

Medskapa Framtiden

Medskapa framtiden 17 november på Näckrosen
Ett symposium om att hitta kraften att förändra vår gemensamma framtid,skapat av organisationen Pachamama Alliance (www.pachamama.org) av ursprungsbefolkningen i Ecuador.
”Medskapa framtiden”, har som målsättning ”att skapa en miljömässigt hållbar, socialt rättvis & livsåskådningsmässigt tillfredställande värld.”

Det skriver jag under på till 100%. Det vill jag vara med om. Det vill jag arbeta utifrån i mitt vardagsliv, i stort och i smått. I mina övergripande mål och vardagliga handlingar. Och det vill jag medverka till att sprida. Något som påminner om detta har funnits i mina tankar länge, som en önskan. Så som allting börjar; som en tanke, en önskan. Och nu är den på väg att ta form i den yttre världen. 17 november kommer seminariet Medskapa framtiden att hållas på Näckrosen. En önskan att leva hållbart kan starta från olika utgångspunkter. För mig en en utgångspunkt min Kärlek till Moder Jord, min samhörighet ´med henne, och insikten om att allt jag behöver kommer från henne.
Det är ju verkligen så att vi skapar vår framtid, vår egen och jordens. Vare sig vi gör det medvetet eller inte. Tänk så spännande livet blir när jag låter denna sanning verkligen tränga in i mitt medvetande och låter den styra mitt liv. I stort och i smått. Då blir allt jag gör betydelsefullt. Vilken mat jag köper, eller om jag odlar en del av den själv. Allt jag köper eller inte köper. Alla mina val i mitt dagliga liv, alla mina värderingar, övergripande i mitt liv och till synes små beslut som om jag verkligen ska ta bilen och åka och handlar när det bara fattas lite i mina skåp. Kanske blir en del beslut, som kan tyckas obekväma, lite enklare att fatta om jag är medveten om att de har betydelse. Inte bara för mig själv utan också för vår jord.
Det kan ju verkligen tyckas tämligen betydelselöst om jag gör si eller så i mitt dagliga liv. Men när tillräckligt många av oss fattar de beslut som syftar till att skapa en ”miljömässigt hållbar, socialt rättvis & livsåskådningsmässigt tillfredställande värld ”då börjar världen att röra sig i den riktningen. Och där tror jag det kan ha stor betydelse att erfara att vi är många som vill samma sak. Att den gemensamma målsättningen kan bära oss mot målet och hjälpa oss att göra de förändringar vi måste göra i våra dagliga liv. En del kan kanske tyckas som uppoffringar: Tänka oss för så att vi minskar på vår bilkörning, inte köpa den billigaste varan utan att reflektera över varför den är billig, minska vår konsumtion, kanske sänka temperaturen inomhus och ta på en tjock tröja istället, minska vårt resande.
Sant är nog att om vi vill kunna överleva på jorden så måste vi ändra vårt sätt att leva vare sig vi tycker att det är bekvämt eller inte. Men sant är också att det ”obekväma” är en myt. Eller kanske snarare att den myt som genomsyrar vårt samhälle, myten om att vi kan köpa oss lycka genom att ha den senaste modellen av dator och mobiltelefon, platt TV och nytt tjusigt kök eller badrum, är i grunden djupt osann. Och sant är att den känsla som växer ur att leva så att det känns rätt inifrån och i vetskap om att jag bidrar till att skapa en ”miljömässigt hållbar, socialt rättvis & livsåskådningsmässigt tillfredställande värld”, också rymmer en möjlighet att känna vad rikedom verkligen är: Att leva så att livet känns rikt. För mig känns livet rikt när jag vet att mina val, mina dagliga handlingar, i stort och i smått, växer ur en känsla av kärlek till Moder Jord, till alla levande varelser och till mig själv. Ur detta förhållningssätt väcks för mig en känsla av delaktighet, att vara en del av alltet, betydelsefull i helheten.

Moder Jord kallar på oss nu. Det är viktigt att vakna upp till medvetenhet om att allt vi behöver kommer från henne, och att vi måste vandra varsamt på henne, leva våra liv så att vi inte skadar vår Moder.
Jag ser fram emot att Medskapa Framtiden tillsammans med andra den 17:e november på Näckrosen.

Kom med du också!!!!